Återbruk minskar vårt klimatavtryck
Genom att återbruka material som redan tillverkats kan vi göra skillnad för vårt klimat. När vi 2020 började se över vad vi skulle göra med bostäderna på Markheden i Valbo var vår ambition att vi skulle renovera dem.
Resultatet vi fick av de prover vi gjorde var inte positiva. Byggnaderna innehöll blåbetong vilket ger problem med radon, energiförbrukningen var hög och underhållsbehovet stort. Vi blev då tvungna att ta det beslut som ingen fastighetsägare vill ta, att riva husen.
Trots det så finns det mycket i och runt husen som går att återbruka och använda på andra platser i vårt bestånd vilket är bra för vår miljö och den klimatpåverkan som vi alla har. Under 2023 tog vi fram en återbrukspolicy och återbruket på Markheden blir första gången vi använder den.
– Man brukar prata om återvinning, bevarande och återbruk, säger Jonas Holgersson som är Gavlegårdarnas projektledare för rivningen av husen på Markheden.
– Återvinning är när man tar använt material och gör om det till något annat och bevarande innebär att man renoverar saker och använder dem tills det inte går längre. Men vid återbruk så tar man något och återanvänder det som det är tänkt att användas på en annan plats, fortsätter han.
Vid översvämningen 2020 förstördes tvättstugorna i området och nya tvättstugor med nya maskiner öppnades 2021. Dessa maskiner, tvättmaskiner och torktumlare, har nu fått ett nytt hem på andra adresser i Andersberg och på Öster vars maskiner behövde bytas ut.
På Hövdingavägen i Södra Bomhus satt det utomhusbelysning på stolpar med gamla lampor. De kunde vi nu byta ut mot moderna armaturer med energisnåla LED-lampor som vi satte upp på Markheden så sent som 2018.
Så här hjälper återbruk vårt klimat
Vi har under våren 2024 gått igenom husen och området för att göra en bedömning på vad som kan återbrukas, vad som kan återvinnas och vad som inte går att återbruka eller återvinna. Och det är mycket som går att återbruka.
Vi lägger nu in allt som vi kan återbruka i ett system där systemet räknar ut hur mycket mindre koldioxid vi släpper ut genom att återbruka material i stället för att tillverka nytt.
Hittills har vi sparat över 100 ton koldioxid på det material som vi tar återbrukar från Markheden.
Hur mycket är då 100 ton koldioxid?
Om vi tar några jämförelser så släpper en enkel flygresa till Thailand ut 1,1 ton koldioxid. Så vi kan säga att de minskade utsläppen av koldioxid motsvarar 50 resor fram och tillbaka till Thailand. Bara genom att återbruka kantstenen runt planteringarna på Markheden har vi minskat koldioxid-utsläppen med lika mycket som sju flygresor tur och retur till Thailand! Vi har också tagit reda på plåttaken på garagen som var i bra skick. Det ger en klimatbesparing på hela 31 500 kg koldioxid, vilket motsvarar ungefär 15 tur och returresor till Thailand.
Så här långt kan du åka och släppa ut 1 ton koldioxid
- 400 mil med fossildriven bil (Umeå – Istanbul)
- 450 mil med flyget (Stockholm – Monaco)
- 2900 mil med bussen (mer än halva varvet runt jorden)
- 700 mil med elbil
- 7000 mil med tåget