Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Gemensam ambition att undvika retroaktivitet – hyresförhandling inledd

Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen förhandlar årligen om kommande hyresjustering. Hyresförhandlingen är nu inledd och vi tillsammans med hyresgästföreningen har i syfte att undvika retroaktivitet för våra hyresgäster en gemensam ambition att komma överens om 2025 års hyresjustering innan årsskiftet.

Nytt för i år är att vi och Hyresgästföreningen kommit fram till en överenskommelse som innebär att förhandlingen från och med 2025 sker som en lokal tillämpning av den centrala trepartsöverenskommelsen. I och med detta kommer inget yrkande på hyreshöjning utväxlas utan förhandlingen sker i dialog med utgångspunkt i ett gemensamt framtaget underlag.

Ytterligare kommentarer kommer ej att ges under pågående förhandling.

Frågor och svar

  • När får jag reda på vad hyreshöjningen för 2025 blir?

    Vår och Hyresgästföreningens gemensamma ambition är att vi ska vara färdiga med förhandlingen innan årsskiftet. Detta för att undvika en retroaktiv hyreshöjning för dig som hyresgäst. Vi lägger ut information på gavlegardarna.se när förhandlingen är färdig.

  • Varför måste hyran höjas varje år?

    Hyresintäkten är Gavlegårdarnas enda intäkt. De kostnadsökningar som drabbar bolaget skapar därför ett behov av att justera hyrorna för att kunna underhålla och bedriva verksamheten på ett långsiktigt hållbart sätt.

  • Vad innebär en ”lokal tillämpning av den centrala trepartsöverenskommelsen”?

    Trepartsöverenskommelsen mellan Sveriges Allmännytta, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Sverige baseras på utfall från de senaste tre åren och reglerar vilka kostnader som ska ligga till grund för förhandlingarna. Den lokala anpassningen av överenskommelsen innebär att vi frångår det traditionella sättet med budgivning till fördel för dialog med utgångspunkt i ett gemensamt framtaget förhandlingsunderlag.