Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Så tar vi hand om snön i vinter

Att bo i hyresrätt har många fördelar – bland annat slipper du skotta mycket av snön.
Vi sätter alltid i gång med snöröjningen så tidigt vi kan, allt för att underlätta för dig som hyresgäst. Hur snabbt vi kan arbeta beror på vädret och hur mycket snö som fallit. Vår ambition är alltid att ge dig som bor hos oss så bra service som möjligt.

Vår snöberedskap pågår mellan 15 oktober till 30 april och vi har mellan 50 och 60 maskiner som plogar och sandar. Antalet som tas ut i röjningsarbeten beror helt och hållet på mängden snö som kommit.
Utöver det har vi ett antal personer som skottar för hand, som också rycker ut när snömängderna blir för stora. Handskottarna prioriterar i första hand entréer och ytorna närmast det.
Vi har snökoll på alla våra områden under beredskapstiden.

När skottar vi?

Generellt kan man säga att vi åker ut när det kommit minst 3 cm blötsnö eller minst 5 cm torrsnö. Vi har många områden att snöröja men vårt mål är att alltid försöka vara klara senast 8 timmar efter det att snöfallet upphört.
Var skottar vi?
Vi skottar alltid vid entréer och utanför trappuppgångar så att du lätt ska komma in och ut. Vi skottar även våra gångvägar, infarter till bil- och besöksparkeringar och källartrappor som används.
Angränsande ytor, så som cykel- och bilvägar samt vissa gångvägar, tar kommunen hand om.

I vilken ordning skottar vi?

Det som i första hand prioriteras är att vägarna är fria för utryckningsfordon och att våra entréer till fastigheterna är uppskottade. Därefter ser vi till att garage och bilparkeringar blir framkomliga.

Hur är det med sandningen?

När vi plogar och röjer ser vi också till att sanda där det behövs – framför allt vid husentréer, vid äldreboenden, på gångvägar och vägar till våra områdesparkeringar.
Istappar och överhäng kan utgöra en fara!
Vi kontrollerar regelbundet våra fastigheter och kallar in särskilda takskottare när det behövs.
Ser du istappar eller överhäng av snö som kan utgöra en fara för allmänheten? Ta ett kort på platsen och gör en felanmälan på www.gavlegardarna.se

Vad behöver du göra själv?

Även om du som hyresgäst slipper skotta mycket av snön finns det några ytor du själv har ansvar för att hålla rena:

  • Bor du i radhus måste du själv skotta till din entrédörr. Vi uppskattar att du inte skottar ut snön på gångvägarna utan lägger den i stället på din tomt.
  • Hyr du en öppen parkeringsplats ansvarar du för att skotta den själv.
  • Hyr du garage eller carport behöver du skotta 50 cm framför öppningen.
  • Har du balkong och behöver skotta den ren – se då till att det inte finns någon under som kan få snö eller is i huvudet.

Så får du ännu bättre snöröjning:

Det finns några saker du kan hjälpa oss med för att snöröjningen på din gård ska fungera så bra som möjligt.

  • Ställ cyklar du inte använder i källaren eller i cykelförråd på området.
  • Om du cyklar året runt ställ cykeln på anvisad plats och inte just framför entrén.
  • Våra utrycknings- och snöröjningsfordon behöver kunna komma fram – blockera därför inte vägar och gångvägar. Parkera heller inte din bil inne på området. Parkerar gör du på anvisade parkeringsplatser.
  • På vissa områden finns lådor med grus utställda, ta gärna grus här om du upptäcker en isfläck.
  • Bor du i radhus – se till att vinterleksaker och annat finns på din tomt och inte ute på gång- och cykelvägar i området.

Vi har omkring 960 fastigheter som ska snöröjas varje gång det kommer snö, så det kanske inte blir skottat och plogat innan du hunnit ut varje dag. Ser det inte plogat eller skottat ut kan vi garantera att vi kommer så fort vi bara hinner.