Gå direkt till innehållet
Till startsida
Mina sidor

Upp & ned, ned & upp

Vi har omkring 450 hissar i vårt bestånd. Det är nästan en hiss i vartannat hus med tanke på att vi förvaltar strax under 1000 fastigheter. Varje år genomgår ungefär 10 – 15 hissar en rejäl uppfräschning – de får ett riktigt lyft helt enkelt! Vi byter ut slitna delar, installerar moderna styrsystem och ger hisskorgen en uppfräschning av inredningen. Allt för att du som hyresgäst ska få en trygg och bekväm hissresa!

Men hur väljer vi ut hissarna som ska få sig ett lyft då? Varje år går vi, tillsammans med hissentreprenör, igenom alla våra hissar och ser vilka som behöver prioriteras och vad som ska göras i respektive hiss. Just nu sitter vi exempelvis med en upphandling för kommande år. När vi skapar en prioriteringslista över hissarna utgår vi alltid från teknisk beskrivning.

Hissbyte

Ett planerat hissbyte, som görs utifrån prioriteringslistan, innebär oftast att hissen är avstängd i 5 -6 veckor. Då hissar många gånger är avgörande för att göra fastigheter tillgängliga för personer med olika funktionsnedsättningar, försöker vi i största möjliga mån att vara behjälpliga för våra hyresgäster med särskilda behov när hissen sätts ur funktion. Vad vi kan göra för att vara behjälpliga varierar från fall till fall, men det kan exempelvis handla om tillfälliga boenden under tiden som hissen står stilla.

Oplanerade hissbyten, som sker på grund av till exempel maskinhaveri, innebär ofta att hissen är avstängd i minst 14 veckor. Att tiden skiljer sig så pass är på grund av långa leveranstider av material.

Felanmälningar

Det kommer in en hel del felanmälningar kopplat till hissar. Ungefär hälften av felanmälningarna handlar om mindre fel och cirka 10 procent av felanmälningarna handlar om vandalisering. Vandalisering, ofta i form av klotter och annan förstörelse av hissens inredning, innebär höga kostnader och många gånger även att hissen sätts ur funktion under tiden som den renoveras/återställs.

Nödtelefoner

Förutom de planerade hissbytena går vi just nu även igenom alla nödtelefoner i hissarna. I och med att 2G-nätet slutar att fungera måste alla nödtelefoner ses över och tekniken i dem måste bytas ut. Detta är ett otroligt viktigt säkerhetsarbete för att man, i de fall som hissen fastnar eller då andra nödlägen i hissen uppstår, måste kunna använda nödtelefonen.