Hållbarhetsrapport 2024
Gavlegårdarna är ett bostadsbolag med en över hundra år lång historia i Gävle. Idag bidrar Gavlegårdarna i högsta grad till nyproduktion av bostäder, men också till förvaltning av de fastigheter som är en del av många gävlebors livsmiljö.
Som en del av allmännyttan har Gavlegårdarna också ett viktigt uppdrag i samhället att göra just allmän nytta. Uppdraget innebär bland annat att vi tar ansvar för hur det påverkar samhället ur ett ekonomiskt, ekologiskt och socialt perspektiv.
Ekonomisk hållbarhet
Likt föregående år, fortsätter Gavlegårdarna att producera bostäder för Gävles tillväxt. Under år 2024 har produktionen av 61 lägenheter på Godisfabriken färdigställts där samtliga lägenheter är uthyrda.
Ny- och ombyggnation
Under hösten 2024 har bolaget tagit fram en fastighetsstrategi som är beslutad i ledningsgrupp och styrelse. I strategin behandlas bl a avsnitt som innebär att vi ska verka för att minska vårt klimatavtryck. Miljöbyggnad Silver eller motsvarande är lägsta nivå vid nyproduktion.
I och med att AB Gavlegårdarna tog beslut om att riva nio flerbostadshus i området Markheden i stadsdelen Valbo startade bolaget ett förflyttningsuppdrag med syfte att återbruka det byggmaterial som går att återbruka.
Uppdraget har fortlöpt under 2024 med mycket lyckat resultat. En stor mängd byggmaterial och installationer har kunnat återbrukats i bolagets övriga fastighetsbestånd.

Ekologisk hållbarhet
Gävle kommuns ambition är att Gävle ska vara en av de bästa miljökommunerna i landet att leva, verka och vistas i och har därför tagit fram ett miljöstrategiskt program där ett övergripande mål är att Gävle ska vara en klimatneutral kommun år 2035.
Gavlegårdarna har under år 2024 fortsatt många av de aktiviteter som tidigare påbörjats för att bidra till målen i Gävle kommuns miljöstrategiska program. Några exempel på det är bolagets arbete med att minska el- och energiförbrukningen, bolaget bygger enligt miljökriterierna för Miljöbyggnad Silver, förberett för att starta intern återbruksmarknad under år 2025 och tagit bort hälsofarliga kemikalier som användes inom verksamheten för att nämna några.
Vattenförbrukning
När det gäller vår vattenförbrukning har AB Gavlegårdarna inte några direkta mål i det Miljöstrategiska programmet men om man jämför vår vattenförbrukning med andra allmännyttiga bostadsföretag ser man att
AB Gavlegårdarnas förbrukning av både kall- och varmvatten är betydligt lägre generellt.
För att minska vårt uttag av dricksvatten använder AB Gavlegårdarna i största möjliga mån vatten från Gavleån och återvunnet regnvatten för att vattna allmänna grönytor och rabatter. På så sätt har vi sparat 3 582 m3 dricksvatten.

Social hållbarhet
Sedan år 2004 har AB Gavlegårdarna varje år skickat ut en hyresgästundersökning där hyresgäster får möjlighet att lyfta sina åsikter kring sitt boende och den service AB Gavlegårdarna erbjuder. Vi har tidigare skickat postala enkäter till hälften av beståndet, i år har vi gått över till att skicka ut enkäterna digitalt till samtliga kontraktsinnehavare som har angett en e-postadress.
En bärande del i enkäten är det sammanlagda serviceindexet, som baseras på fyra delindex: ”Ta kunden på allvar”, ”Trygghet”, ”Rent och snyggt” samt ”Hjälp när det behövs”.
AB Gavlegårdarna har en positiv trend över tid och årets resultat är högt även om utfallet ligger strax under förra årets toppnotering. I en tid av social oro i samhället visar resultatet i undersökningen att AB Gavlegårdarnas hyresgäster är trygga. Resultatet för delindexet ”Trygghet” har genom åren haft en positiv trend och årets utfall är ett av de högsta utfallen någonsin sedan mätningen startade.
Se resultatet av vår årliga kundundersökning 2024
Deltagare i sociala projekt
AB Gavlegårdarna har under året bidragit till flertalet bosociala projekt i Gävle kommun. Genom samverkan med verksamheter och engagerade hyresgäster som är aktiva i bostadsområden och stadsdelar har ungefär 30-tal samarbetsprojekt genomförts under år 2024.
De bosociala aktiviteterna syftar till att öka delaktighet, gemenskap, trygghet och genom detta bidra till en förbättrad livsmiljö för Gavlegårdarnas hyresgäster. Majoriteten av samarbetsprojekten är riktade mot barn och unga i kommunen och ska bidra till en meningsfull fritid i trygga sammanhang.
Målsättningen för antal deltagare i samarbetsprojekt år 2024 var 7 500 och vid årets slut hade cirka 19 212 personer deltagit i bosociala aktiviteter.
Bosocialt arbete
AB Gavlegårdarnas bosociala arbete handlar om att, tillsammans med andra funktioner i Gavlegårdarna, stärka bland annat upplevelsen av trygghet i stadsdelarna. En del av det bosociala arbetet är att strategiskt skapa och bibehålla nära samarbete utanför AB Gavlegårdama med exempelvis hyresgäster, polis, socialtjänst, Gävle kommun och föreningsliv.
